Dania z Krety, które przygotujesz w domu po powrocie z wakacji!

Wakacje na greckiej Krecie to nie tylko piękne krajobrazy i kulturowe zabytki, ale także bogactwo smaków. Kuchnia kreteńska to mieszanka wpływów z różnych regionów basenu Morza Śródziemnego, z dodatkiem charakterystycznych dla Krety składników. Nic więc dziwnego, że jest tak różnorodna i smaczna.

W tym artykule podzielę się z Wami przepisem na kilka,  najpopularniejszych dań z Krety, które można łatwo przygotować w domu.

Fava – jak przyrządzić grecką pastę z grochu?

Dowiedzcie się, jak przyrządzić pyszną pastę z grochu, zwaną fava, która jest zdrową i pełną smaku przekąską.

Aby przygotować fava, należy najpierw namoczyć 250 g żółtego grochu łuskanego w wodzie przez co najmniej 6 godzin lub najlepiej przez całą noc, aż będzie miękki. Następnie odcedzić wodę i przepłukać groch pod bieżącą wodą.

Do gotowania grochu w dużym garnku zagotować wodę, dodać sól i wrzucić groch. Gotować przez około 40-50 minut, aż groch będzie miękki. W trakcie gotowania usuwać osad z wierzchu.

Podczas gdy groch gotuje się, przygotować sos. W dużym rondlu podsmażyć pokrojoną cebulę i  2 ząbki czosneku na złoty kolor. Następnie dodać sok z cytryny i trochę soli, gotować przez kilka minut, aż cebula stanie się miękka.

Gdy groch jest gotowy, odcedzić go i dodać do rondla z sosem. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut, aby sos wsiąknął w groch. Następnie całość zmiksować blenderem lub użyć tłuczka do ziemniaków, aż uzyskamy gładką pastę.

Gotową pastę fava można podawać jako przystawkę lub dodatek do głównego dania. Można ją udekorować oliwą z oliwek i posypać kawałkami cebuli lub pokrojonymi pomidorami.

Dolmades, czyli idealne na obiad greckie gołąbki w liściach winogron

Kolejnym pomysłem na kreteńskie danie są dolmades czyli idealne na obiad greckie gołąbki w liściach winogron

Dolmades to potrawa, którą można znaleźć nie tylko na Krecie, ale także w innych częściach Grecji. To nic innego jak gołąbki, ale zamiast kapusty zawijane są one w liście winogron. Nadzienie składa się z ryżu, mięsa mielonego, cebuli, natki pietruszki, świeżej mięty i przypraw. Gołąbki zawijane są w ręcznie przycinane liście winogron, a następnie gotowane w aromatycznej zalewie z oliwy z oliwek, cytryny i wody. Podaje się je z sosem tzatziki lub skórką cytrynową. Dolmades są idealne na obiad lub przekąskę i świetnie komponują się z lekkim, białym winem z Krety.

Tradycyjna sałatka grecka – jak zrobić taką zdrową przekąskę?

 Jak zrobić taką zdrową, wyśmienitą pełna smaku sałatkę czyli horiatiki?

Sałatka grecka to klasyk greckiej kuchni i jedna z najbardziej znanych potraw na świecie. To prosta i zdrowa przekąska, która składa się z kawałków pomidora, ogórka, cebuli czerwonej, papryki, oliwek, serka feta oraz suszonej lub świeżej oregano. Wszystkie składniki mieszamy razem z oliwą z oliwek i octem winnym. Sałatka ta jest idealna jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielne danie. Spróbujcie ją podać z pieczywem pita i tzatziki, aby poczuć smak prawdziwej greckiej kuchni.

A na deser – jogurt grecki z dodatkami

Jogurt grecki to kolejna klasyka kuchni greckiej. To gęsty, kremowy jogurt, który zawdzięcza swój niepowtarzalny smak i konsystencję procesowi odsączania serwatki. Jogurt grecki podaje się na deser z dodatkami, takimi jak miód, orzechy, bakalie, owoce lub syrop daktylowy. To danie jest nie tylko pyszne, ale także zdrowe i lekkie, dzięki czemu jest idealne na zakończenie obiadu lub kolacji. Spróbujcie go z dodatkiem orzechów laskowych i miodu, aby poczuć prawdziwie grecki smak.

Wspaniałe jedzenie to nieodłączna część każdej podróży, a Kreta z pewnością nie rozczaruje miłośników kuchni greckiej. Fava, dolmades i tradycyjna sałatka grecka to tylko kilka z licznych smaków, jakie można odkryć na tej pięknej wyspie. Bez względu na to, czy jesteś kulinarnym entuzjastą czy po prostu chcesz spróbować czegoś nowego, Kreta ma wiele do zaoferowania w kwestii jedzenia.

Dlatego też zachęcam Cię, abyś w trakcie swojej następnej wizyty na Krecie wypróbował te wspaniałe potrawy i zanurzył się w bogactwie smaków, jakie ma do zaoferowania. Przygotowanie ich w domu po powrocie z wakacji to doskonały sposób na podtrzymanie wspomnień z podróży i podzielenie się smakami Krecie z bliskimi.

 Smacznego!