Potrawy, których musisz spróbować podczas pobytu na Krecie

Teraz przyszedł czas na to, aby nieco bliżej poznać Kretę pod kątem kulinarnym! Czym charakterystycznym wyróżnia się kreteńska kuchnia? Które potrawy królują w codziennym jadłospisie Kreteńczyków? Jakie jedzenie na Krecie trzeba koniecznie spróbować podczas pobytu na tej greckiej wyspie? Już teraz zapoznaj się z informacjami, o których powinna wiedzieć każda osoba ceniąca sobie poznawanie nowych smaków przy okazji podróżowania!

Tradycyjna kuchnia na Krecie – co zjeść podczas wakacji na tej greckiej wyspie?

Chcesz lepiej poznać miejsce, w którym będziesz spędzać wakacje? Skup się nie tylko na poznawaniu tamtejszej kultury. Niech Twoją uwagę przyciągnie też kreteńska kuchnia, którą uznaje się za jedną z najzdrowszych na świecie. Co ją wyróżnia? Menu lokali gastronomicznych na Krecie obfituje zarówno w dania mięsne, jak i bezmięsne, dlatego także wegetarianie zjedzą tam wiele potraw przygotowanych głównie ze świeżych owoców i warzyw oraz przyprawionych aromatycznymi ziołami lub winem. Takie zestawienie potrafi pobudzić kubki smakowe!

Tradycyjna kuchnia Krety bazuje na takich składnikach, jak doskonałej jakości oliwa, oliwki oraz naturalny, gęsty jogurt, który w towarzystwie owoców stanowi lekki deser, a z dodatkiem poszatkowanego ogórka i czosnku tworzy sos tzatziki. Charakterystyczny dla tego regionu jest także miód tymiankowy zbierany z kwiatów porastających górzyste rejony Krety. Nie sposób nie wspomnieć również o greckich serach. Najlepsza jest feta nadającej się zwłaszcza do sałatek lub kanapek, graviera z mleka owczo-koziego oraz wyróżniający się wyrazistym smakiem kefalotyri, który często otacza się w panierce i smaży na patelni (zyskuje wtedy miano saganaki). Dodatkiem do niemal każdego posiłku jest pieczywo.

Jakie są najpopularniejsze kreteńskie przystawki, dania główne i desery?

Specyficzne dla kreteńskiej kuchni są meze, a więc małe przekąski serwowane na początku głównego dania (przyrządzanego z mięsa, ryb albo owoców morza), a niejednokrotnie nawet zamiast niego. Kreteńczycy często jedzą tak dużo drobnych zakąsek, że pozwala im to zaspokoić głód i nie muszą już sięgać po coś bardziej treściwego. Biesiadowanie z przyjaciółmi przy spożywaniu przystawek to doskonała sposobność do wypicia szklaneczki ouzo, a więc greckiej wódki robionej ze zboża z dodatkiem anyżu.

Jedzenie na Krecie, które zasługuje na szczególną uwagę, to: boubouristoi (smażone ślimaki w sosie z octu, wina i rozmarynu), dakos (grecka odpowiedź na włoską bruschettę), bougatsa (śniadaniowe ciasteczko z ciasta filo i nadzienia z kaszy manny), faszerowane kwiaty cukinii, feve (pasta z łuskanego grochu, do złudzenia przypominająca hummus), souvlaki (szaszłyki z grillowanego mięsa wieprzowego lub drobiowego), moussaka (zapiekanka z bakłażanu i mięsa mielonego), dolmades (greckie gołąbki), a także taramasalata (dip z rybiej ikry). Aż ślinka cieknie – smacznego!

Kuchnia kreteńska – podsumowanie

Organizujesz urlop na Krecie? Czeka Cię naprawdę wspaniały czas, który na długo utrwali się w Twojej pamięci. Zadbaj jednak o to, żeby jak najwięcej doświadczyć i czynić to wszystkimi zmysłami – w tym celu zapamiętaj wskazówki zamieszczone w naszym poradniku kulinarnym. Miej na uwadze, aby tworząc plan podróży, uwzględnić w nim nie tylko dotarcie do najpopularniejszych atrakcji turystycznych i zobaczenie najbardziej znanych zabytków.

Równie ważne jest odwiedzenie lokalnych tawern oraz restauracji prowadzonych przez ludzi, którzy znają się na dobrym jedzeniu i doskonale wiedzą, jakimi smakami ugościć turystów, aby zrobić na nich spektakularne wrażenie. Takie podejście pozwoli Ci dowiedzieć się, czym tak naprawdę jest tradycyjna kuchnia Krety i w praktyce przekonasz się, że jest ona smaczna oraz zróżnicowana.